27.09.2022 - Flossbach von Storch

"De verstoring is groot en blijvend"


"De verstoring is groot en blijvend"

De oorlog in Oekraïne escaleert – en het Westen reageert met steeds meer nieuwe sancties. Een interview met Agnieszka Gehringer, Senior Research Analyst bij Flossbach von Storch Research Institute, over de economische vooruitzichten van Rusland. 

Mevrouw Gehringer, de Russische invasie in Oekraïne duurt nu al meer dan zeven maanden – en het einde is nog niet in zicht. Het Westen reageert met massale economische sancties. Hebben deze maatregelen effect? 

Agnieszka Gehringer: De sancties zijn tot nu toe minder effectief geweest dan de VS, Europa en hun bondgenoten hadden gehoopt, maar ze hebben een veel sterker effect dan het Kremlin beweert. Zeker is echter dat Rusland een aantal van zijn belangrijkste handelspartners heeft verloren – en dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen. 

De Russische regering is op zoek naar nieuwe partners in Azië. China komt bij me op... 

...en dat al vele jaren. Het aandeel van de Russische uitvoer naar China ten opzichte van de totale Russische uitvoer is aanzienlijk gestegen van zeven procent in 2012 tot 14 procent in 2021. Ook het aandeel van de Russische invoer uit China in de totale Russische invoer is toegenomen, van 16% in 2012 tot 25% in 2021.  

Wordt Rusland ook relevanter voor China? 

Welnu, ondanks de stijgingen vertegenwoordigde de handel in goederen en diensten met Rusland slechts 2,8 procent van China's totale handel in 2021. Ook al is er groeipotentieel, dit blijft een relatief beperkt volume.  

Hoe groot was het handelsvolume van Rusland met het Westen? 

Vóór de oorlog waren de tien belangrijkste exportbestemmingen van Rusland, waaronder Nederland, Duitsland, het VK, Italië, de VS en de Republiek Korea, goed voor ongeveer 30% van de totale Russische export. De oorlog in Oekraïne veroorzaakte vervolgens ingrijpende veranderingen, waarvan de gevolgen waarschijnlijk langdurig zullen zijn en de komende jaren steeds duidelijker zullen worden.  

Geef ons een voorbeeld. 

Laten we Duitsland als voorbeeld nemen. Terwijl de Duitse uitvoer naar Rusland in januari en februari 2022 nog boven het niveau van de overeenkomstige maanden van 2018 tot 2021 lag, daalde hij daarna met bijna 56%. En het Westen heeft al verdere sancties aangekondigd.  

De invoer uit Rusland is echter nog niet in vergelijkbare mate ingestort, ... 

...wat te wijten is aan de enorme stijging van de energieprijzen. Duitsland wil echter afscheid nemen van zijn afhankelijkheid van Russische energie-import en Rusland levert geen gas meer. Dus ook deze trend neemt af. Bijna 80% van de Duitse invoer uit Rusland bestaat uit fossiele brandstoffen, waarvoor Rusland onlangs een leveringsstop heeft ingesteld. De verstoring van de bilaterale handelsbetrekkingen tussen Rusland en Duitsland is groot en zal blijvend zijn.  

Kan China dit gat opvullen? 

Daar steeg de Russische export het sterkst. Tussen mei en juli 2022 bedroeg de stijging gemiddeld 52 procent ten opzichte van het gemiddelde van 2018 tot 2021. Dit was vooral te danken aan de leveringen van olie en steenkool. In de toekomst zal ook meer gas worden uitgevoerd. Het is echter de vraag of hiermee de verloren gasleveringen aan Europa kunnen worden opgevangen.  

Werkt Poetins plan om het Westen te vervangen door nieuwe partners zoals China? 

Dat is nauwelijks mogelijk, zelfs niet op lange termijn. Bovendien blijft het de vraag of China of India een verdere escalatie van de Russische oorlog in Oekraïne zouden steunen. De laatste tijd is er ook kritiek van deze kant en in dit verband. Voor China en India betekent steun aan Rusland een toenemend risico dat zij hun eigen economische belangen in gevaar brengen. Vooral de militaire en technologische steun van Rusland zou Westerse sancties tegen hen kunnen ontlokken.  

Het Westen is een veel grotere markt dan Rusland. 

Peking en New Delhi hebben tot dusver zorgvuldig vermeden de sancties te schenden die het Westen aan Rusland heeft opgelegd. Hieruit blijkt dat zij afhankelijk zijn van Westers kapitaal en technologie om hun verdere ontwikkeling in binnen- en buitenland te ondersteunen. De twee Aziatische mogendheden zullen daarom waarschijnlijk proberen hun opties zo lang mogelijk open te houden.  

Wordt Poetin de junior partner van Xi? 

Natuurlijk zijn er onzekerheden over de toekomst. Voor Rusland zullen de toenemende afhankelijkheid van China en de aanhoudende dominantie van Peking in de bilaterale betrekkingen de economische risico's voor de Russische economie waarschijnlijk vergroten. Tenminste als de Chinese belangen – om welke reden dan ook – zich ooit tegen Rusland zouden keren. Maar aangezien Rusland China meer nodig heeft dan andersom, zal Moskou eerder dan Peking bereid zijn deze vriendschap als "grenzeloos" te beschouwen. 

Hartelijk dank voor het interview!

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .