31.08.2022 - Flossbach von Storch

De stijlkwestie


De stijlkwestie
Bloomberg

Wie aandelen koopt, kan niet om het onderwerp heen: “Waarde" of “Groei"? Maar is de vraag die zo vaak wordt gesteld echt zo belangrijk? 

Er zijn en worden veel boeken over dit onderwerp geschreven, en er worden nog meer lezingen over gegeven – over "value" en "growth" aandelen. Met andere woorden, enerzijds over aandelen die ten onrechte door de beurs worden afgewezen en anderzijds over bedrijven die bij beleggers bijzonder in trek zijn vanwege hun groeipotentieel. Over welke van de twee beter werkt in welke beursomgeving.  

Ons is de laatste tijd vaak gevraagd of dit niet het moment is voor waardebeleggers. 

We moeten toegeven dat deze kwestie ons niet bijzonder bezighoudt. In tijden van hoge inflatie is het vooral belangrijk om bedrijven te identificeren waarvan de producten en diensten in trek zijn en die dus voldoende prijszettingsvermogen hebben. Deze bedrijven bieden niet alleen bescherming tegen inflatie, maar ook een reëel waardegroeipotentieel op lange termijn. 

Prijs en waarde 

Toch willen we een antwoord niet uit de weg gaan. Wat bedoelen we met “value investing" – of: wat is een "value investor" eigenlijk?  

Dat is iemand die probeert duidelijk te zijn over de economische waarde van een investering. Is de prijs van een aandeel hoger of lager dan zijn economische, zijn intrinsieke waarde? Hoe lager, hoe beter.  

Maar wanneer wij hierover worden benaderd, heeft de vraagsteller vaak andere dingen in gedachten, een ander begrip van de term dat gepaard gaat met het – naar onze mening – kunstmatig geconstrueerde onderscheid tussen "waarde" en "groei", wat mogelijk fouten in de hand werkt.   

Meestal houdt hij zich bezig met het identificeren van waardeaandelen op basis van bepaalde financiële ratio's. Een value stock moet bijvoorbeeld een lage koers-boekverhouding (P/B-ratio) en/of een lage koers-winstverhouding (P/E-ratio) hebben, plus een zo hoog mogelijk dividendrendement . Als dit het geval is, wordt het aandeel als goedkoop beschouwd, weliswaar in zeer vereenvoudigde termen.  

Let op, dure fouten! 

Helaas zijn er vaak goede redenen waarom een belegging erg gunstig geprijsd is - of beter gezegd: goedkoop. Achter de vermeende koopjes gaan vaak zeer cyclische bedrijven met lage marges schuil, waarvan het toekomstige winstpotentieel zeer moeilijk te voorspellen is, niet in de laatste plaats om deze reden. Met andere woorden, wat vandaag "goedkoop" is, kan een belegger morgen duur komen te staan.  

Wij kijken veel liever naar ondernemingen die relatief stabiel groeien en waarvan de toekomstige winsten zo betrouwbaar mogelijk kunnen worden voorspeld. Naar onze mening kan "waarde" daar veel beter worden herkend, ook al komen deze bedrijven meestal niet over als "koopjes".

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .