07.05.2021 - Bert Flossbach

De lessen van de pandemie


De lessen van de pandemie
Bert Flossbach

Covid-19 woedt al meer dan een jaar, en het is tijd voor beleggers om fundamentele vragen te stellen. De antwoorden kunnen als een verrassing komen.

We hebben allemaal wat bijgeleerd tijdens de pandemie. Over gezondheid, de waarde van menselijk contact. De afgelopen maanden waren ook leerzaam op het gebied van investeringen. Ook vanuit het oogpunt van een investeerder die al veel heeft meegemaakt. Het gaat over zeer fundamentele dingen.

Ervaring en deskundigheid zijn belangrijke kwaliteiten om relevante informatie te kunnen scheiden van ruis. Ervaring maakt een intuïtieve vergelijking met historische ontwikkelingen en het daaruit trekken van mogelijke gevolgen mogelijk. In tijden van zeer dynamische veranderingen, met snelle en ingrijpende veranderingen in de economische structuur en de afzonderlijke bedrijfstakken, houdt dit echter ook het risico in dat historische ontwikkelingen als blauwdruk of althans als richtlijn voor de toekomst worden gebruikt.

De zin die ten onrechte aan Mark Twain wordt toegeschreven: "De geschiedenis herhaalt zich niet, maar ze rijmt wel" is helaas niet altijd waar. Soms rijmt de geschiedenis gewoon niet. De pandemie in Corona heeft op indrukwekkende wijze aangetoond dat de zaken zich op een heel andere manier kunnen ontwikkelen dan bij vorige crises het geval was. Ervaring helpt niet altijd, zoals de schrijver van deze tekst heeft ondervonden. Bovendien is aanpassing vereist. Dit betekent dat de eigen ervaring in overeenstemming moet worden gebracht met nieuwe inzichten zonder de eigen beleggingsfilosofie overboord te gooien.

Voor jongere beleggers, die zijn opgegroeid met nieuwe bedrijfsmodellen in het tijdperk van digitalisering, is het aanpassingsvermogen het kleinste probleem in de huidige omgeving. Tenminste als ze genoeg expertise hebben om het toekomstige winstpotentieel van een bedrijf te beoordelen en te waarderen. De regels van risico en rendement gelden immers zelfs voor de meest veelbelovende ondernemingen, zelfs wanneer hun aandelen onophoudelijk lijken te stijgen.

Ervaring + Aanpassing + Deskundigheid

In dit opzicht zijn de afgelopen maanden zeer leerzaam geweest voor zowel ervaren als minder ervaren beleggers of analisten. De eersten waren verrast door de veerkracht van zogenaamd riskante bedrijven in de technologiesector. De laatsten waren verrast door het feit dat de koersen van geliefde hoogvliegers soms kunnen dalen. Het is belangrijk om nieuwsgierigheid naar nieuwe bedrijfsmodellen en opkomende bedrijven te combineren met de deskundigheid om hun toekomstige winstpotentieel en risico's zo realistisch mogelijk in te schatten en ze op de juiste manier te evalueren.

Aldus beperken de vijf postulaten van ons beleggingspentagram de mogelijke effecten van de eigen feilbaarheid. Naast een evenwichtige diversificatie zijn dit vooral een focus op kwaliteit en een passende waardering.

Aangezien aandelen in de toekomst in het kader van de vermogensallocatie aan belang zullen winnen door het gebrek aan alternatieven, zal diversificatie binnen de aandelensector nog belangrijker worden. De nadruk ligt hier op een evenwichtige mix van crisisbestendige en snelgroeiende bedrijven of, idealiter, bedrijven die beide combineren. In ieder geval is het van cruciaal belang dat de toekomstige bedrijfswinsten, rekening houdend met een passende risicopremie, nog niet volledig in de huidige aandelenkoers tot uiting komen.

De dynamiek van het beleggingsklimaat zal waarschijnlijk ook na het einde van de pandemie blijven bestaan. Dit geldt niet alleen voor individuele sectoren of bedrijven, maar ook voor het fiscale en monetaire beleid, en daarom moet (en zal) ons beleggerswereldbeeld voortdurend worden bijgesteld.

Rente blijft laag

Het blijkt dat ons wereldbeeld zelfs na Corona nog overeind staat. Naar onze mening blijven aandelen op lange termijn de aantrekkelijkste activaklasse , ook al hebben de waarderingen nu de hoogste langetermijn waarden bereikt. Tenminste, zolang obligaties nauwelijks noemenswaardige rente opbrengen en de tegoeden op rekeningen in het beste geval nog steeds nul rente opleveren, zijn er geen echte alternatieven.

Het grootste risico voor dit wereldbeeld is een aanhoudende stijging van de rentevoeten, maar wij verwachten niet dat dit zal gebeuren. Aangezien een renteomslag die die naam waardig is, ernstige collaterale schade zou meebrengen, zou hij zichzelf van zijn bestaansreden beroven. In dit opzicht zou een daaruit resulterende correctie geen trendombuiging op de aandelenmarkt zijn, maar veeleer een koopkans.

De dynamiek van de veranderingen in de economie en in de afzonderlijke sectoren blijft hoog. De Corona-pandemie werkt als een katalysator voor digitalisering, waardoor nieuwe bedrijfsmodellen sneller dan in het verleden de kop opsteken en tot wasdom komen, en betekent uitdagingen, maar ook kansen, voor gevestigde ondernemingen, verkoopkanalen en technologieën.

Daarom gaat het er niet om de wereld in te delen in heropeningswinnaars en -verliezers of in "waarde" versus "groei", maar om de langetermijn vooruitzichten van ondernemingen te beoordelen. De aanpassing die daarvoor nodig is, houdt in dat wij openstaan voor nieuwe bedrijfsmodellen en dat wij de toekomstige levensvatbaarheid van vertrouwde bedrijven kritisch in vraag stellen - zonder de weloverwogen postulaten van onze beleggingsfilosofie ter discussie te stellen.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .