08.07.2020 - Flossbach von Storch

De geldmassa en de beurs


De geldmassa en de beurs

Ondanks de eerste tekenen van herstel van de economie worden de geïndustrialiseerde landen bedreigd door een recessie van historische omvang. Toch hebben de beurzen de afgelopen maanden aanzienlijke winsten geboekt.

Ook al is slechts de eerste helft van het jaar tot nu toe voorbij - 2020 zal waarschijnlijk de beursgeschiedenis ingaan. Na het uitbreken van de coronapandemie verloor de Duitse aandelenindex tegenover zijn hoogtepunt ruim 39 procent en de Amerikaanse S&P 500-index verloor iets minder dan 34 procent.

De koersval duurde slechts vier weken. Daarna ging het weer omhoog. De oude pieken zijn nog niet bereikt: aan het einde van de eerste helft van het jaar waren de Dax met ongeveer zeven procent en de S&P 500 met ongeveer vier procent gedaald tegenover de start van het jaar. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft daarentegen al een nieuw hoogtepunt bereikt met een plus van meer dan twaalf procent sinds de jaarwisseling.

Er zijn verschillende redenen voor deze positieve ontwikkeling. De massale steunmaatregelen van overheden en centrale banken kunnen het optimisme merkbaar hebben aangewakkerd: een overaanbod aan geld dat alle records breekt.

  • Sinds begin maart steeg het balanstotaal van de Amerikaanse Federal Reserve van 4,2 biljoen dollar naar 7,1 biljoen dollar. Het balanstotaal van de Europese Centrale Bank steeg voor het eerst boven de 6 biljoen euro, ruim 1,5 biljoen euro meer dan in maart.
  • In de eurozone werd het "Pandemic Emergency Purchase Programme", dat bedoeld is om de gevolgen van de crisis te milderen, met 600 miljard euro verhoogd tot 1,35 biljoen euro.
  • In Duitsland, de voormalige spaarkampioen van de eurozone, werd alleen al in juni nog eens 130 miljard euro aan federale en staatsfondsen vrijgemaakt.
  • In de VS was er een discussie over de vraag of leningen in het kader van het "Paycheck Protection Program" überhaupt door bedrijven moesten worden terugbetaald. Als aan bepaalde criteria wordt voldaan, zoals het in dienst houden van werknemers, worden deze leningen geheel of gedeeltelijk kwijtgescholden. Aangezien per 30 juni al leningen voor in totaal 521 miljard US-dollar waren verstrekt met een gemiddeld volume van 107.199 US dollar, vormt deze maatregel ook een rechtstreekse subsidie van een relevante omvang aan kleine en middelgrote Amerikaanse ondernemingen.

Deze lijst is natuurlijk verre van volledig en kan naar believen worden uitgebreid. De beurskoersen weerspiegelen een "neveneffect" van de pandemie - veel marktpartijen verwachten dat de politieke maatregelen de reële economie zullen ondersteunen en dat ten minste een deel van deze geldstroom rechtstreeks de beurzen zal bereiken.

Focus op kwaliteit

Het risico van hernieuwde, gedeeltelijke lockdowns blijft echter bestaan, zoals onlangs is gebleken uit de sterke toename van het aantal infecties en ziekenhuisopnames in sommige staten van de VS. Hoewel het monetaire beleid en de overheden steun bieden, is het de vraag of de economische risico's momenteel voor alle aandelen zijn ingeprijsd. De bedrijfsresultaten van het tweede kwartaal zouden dus een zekere mate van realiteitszin kunnen bieden. De pandemie heeft echter niet alleen de zwakke punten, maar ook de sterke punten van de bedrijven aan het licht gebracht. Zo kunnen we onze focus op kwaliteit verder aanscherpen en ons concentreren op solide gefinancierde bedrijven met stabiele en voorspelbare inkomsten, waarvan het bedrijfsmodel bescherming biedt tegen de concurrentie.

Ondanks de positieve ontwikkelingen op de aandelen- en obligatiemarkten in de afgelopen maanden bleef ook de goudprijs stabiel. Dit geeft aan dat het edelmetaal steeds meer wordt gezien als een alternatief voor het geld dat door de centrale banken zelf wordt gecreëerd en een negatieve rente draagt. De overvloed aan geld ontvouwt zich op de kapitaalmarkten.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .