14.10.2021 - Kurt von Storch

De factor „mens“


De factor „mens“

Een aandeelhouder moet niet alleen de balansen van "zijn" ondernemingen analyseren, maar ook hun topmanagers onder de loep nemen. Wat drijft hen?

Goede aandelen kiezen is hard werken. Wij hebben dit hier in het verleden al herhaaldelijk benadrukt. Het vergt een diep inzicht in het respectieve bedrijfsmodel om de langetermijn vooruitzichten van een onderneming zo nauwkeurig mogelijk te kunnen inschatten, om kansen en risico's serieus tegen elkaar af te wegen enerzijds.

Anderzijds is de menselijke factor even belangrijk - met andere woorden, de mensen die verantwoordelijk zijn voor het welzijn van een onderneming op lange termijn. In dit opzicht hebben aandeelhouders geen andere keuze dan de raden van bestuur van "hun" ondernemingen nauwlettend in het oog te houden. Maar hoe? En waar moet rekening mee worden gehouden?

Flossbach von Storch is nu een van de grootste kopers van aandelen in Europa. Dat is een enorm voordeel. Want hoe groter - bijvoorbeeld - een fonds is, des te groter zijn meestal ook de deelnemingen in afzonderlijke bedrijven. En hoe gemakkelijker het voor het fondsbeheer is om toegang te krijgen tot het bedrijfsmanagement, wat de uitwisseling met de bedrijven vergemakkelijkt. Kortom: de deur staat open. Er wordt ook naar u geluisterd.

Vandaag staan wij in nauw en regelmatig contact met het topmanagement van bijna alle ondernemingen waarin wij een belang hebben. Weten wat de verantwoordelijke beheerders "beweegt" is een centraal onderdeel van de beoordeling van de desbetreffende investering.

Het management beslist over het succes van de onderneming.

Het management bepaalt de (hopelijk) langetermijnstrategie en geeft vorm aan de cultuur van een onderneming. Zij reageert op trendbreuken en crisissen, ontwikkelt het bedrijfsmodel verder, stuurt bij. Daarom hebben wij zeer hoge verwachtingen van de mensen die besturen.

De voorzitter van de raad van bestuur, maar ook zijn collega's in de raad van bestuur, moeten zichzelf zien als eigenaars van het bedrijf. Ze moeten ondernemend denken. Integriteit en verantwoordelijkheidszin ten aanzien van de klanten, de onderneming en haar werknemers, en niet in de laatste plaats de aandeelhouders als eigenaars, zijn onontbeerlijke kwaliteiten. Denk en handel op lange termijn. Dit is hoe duurzaam bedrijfssucces wordt bereikt. Omgekeerd: de menselijke factor bepaalt hoe duurzaam een bedrijf is en werkt.

Duurzaamheid, samengevat in de afkorting " ESG ", is terecht een van de grote thema's van onze tijd - milieu, maatschappij en (goed) ondernemingsbestuur. De laatste, de G, zou eigenlijk eerst genoemd moeten worden. Omdat E en S, naar onze mening, volgen uit G ...

Een goed, vooruitziend ondernemingsbestuur zal altijd oog hebben voor de sociale en ecologische omgeving van een onderneming; anders zou het de toekomstige levensvatbaarheid ervan roekeloos in gevaar brengen.

De G blijft dus niet beperkt tot afzonderlijke, zij het voor het publiek spectaculaire kwesties, zoals corruptie en dergelijke, maar moet altijd holistisch worden gezien en begrepen - de strategische oriëntatie van een onderneming op lange termijn. Zijn onwrikbare waardensysteem.

Wij zijn daarom voorzichtig met managers die overkomen als hoogbetaalde werknemers, die liever denken in termen van kwartaalcijfers - dus op zeer korte termijn - en die zich vooral richten op persoonlijk succes en hun portemonnee. Ik-NV's die zich alleen verantwoordelijk voelen voor zichzelf.

Niemand heeft talkshow junkies nodig

De juiste stimulansen voor het bestuur van een onderneming, d.w.z. het soort beloning, zijn belangrijk. Succes op lange termijn of duurzaam succes moet worden beloond, maar het nemen van grote risico's ten koste van de onderneming en het maximaliseren van het eigen voordeel niet.

Wij zijn ook voorzichtig met bestuurders die zich meer op hun gemak voelen in een talkshowstoel dan op de algemene vergadering van hun "eigen" bedrijf. Voor hen lijkt de volgende camera, de volgende "home story" in het kleurrijke tijdschrift belangrijker dan de interne strategievergadering - omdat het hun eigen marktwaarde zou kunnen verhogen. Bij wie overmoed de voorkeur geeft aan dure overnames, omdat dit dient om hun eigen monument te cultiveren, maar het bedrijf niet vooruit helpt, in plaats daarvan de schulden opdrijft en zo op lange termijn een last wordt. De wereld is vol afbrokkelende monumenten van megalomanie.

Hoe beter het contact met het management van een onderneming, hoe nauwkeuriger een beeld van de hoofdrolspelers kan worden geschetst. Wat drijft hen, wat zijn hun sterke en zwakke punten. En hoe nauwkeuriger de risico-opportuniteitsanalyse vanuit het oogpunt van de belegger.

De zaak Wirecard bewees hoe belangrijk bedrijfsvoering is bij de beoordeling van een onderneming, hoe belangrijk integriteit is; hoewel het voorbeeld ook illustreert hoe moeilijk het kan zijn om een nauwkeurige evaluatie te maken van de betrokken personen. Veel beleggers hebben dit pijnlijk moeten ervaren.

Een diep inzicht beschermt, maar is geen garantie

Opzettelijke fraude en het in de doofpot stoppen daarvan zijn niet altijd herkenbaar, althans niet op het eerste gezicht, en vaak zelfs niet op het tweede of derde gezicht. Wij kunnen dus niet oordelen over wat men had kunnen weten, of althans vermoeden, in de zaak Wirecard - en wat niet. Het zou ook aanmatigend zijn te beweren dat wijzelf immuun zijn voor een soortgelijk geval.

Een grondige kennis van de ondernemingen en de betrokken personen helpt echter om de risico's ten minste te beperken. Helaas is er geen garantie.

Toen wij destijds het bedrijfsmodel van Wirecard onder de loep namen, hebben wij afgezien van een investering omdat wij het vermeende succes van sommige bedrijfsonderdelen niet konden bevatten of gewoon niet begrepen waar het allemaal om ging. Achteraf gezien, was dat de juiste beslissing.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .