13.06.2022 - Flossbach von Storch

„De ECB zit in een lastig parket“


„De ECB zit in een lastig parket“

De inflatie blijft hoog - misschien langer dan verwacht. Kunnen de centrale banken er nog iets tegen doen? Een interview met Bert Flossbach.

Mijnheer Flossbach, de inflatie in de eurozone is onlangs gestegen tot meer dan acht procent. Stijgende prijzen zijn voor veel burgers een groot probleem. Wat moeten we nu doen?
Bert Flossbach: Welnu, een stabiele waarde van het geld is eigenlijk een kerntaak voor elke centrale bank - of althans dat zou het moeten zijn. En de inflatie is hardnekkiger dan onze monetaire beleidsmakers een paar maanden geleden verwachtten. Dit brengt centrale banken in een lastig parket.

Legt u ons dit alstublieft wat meer in detail uit.
Om de inflatie te bestrijden en de waarde van het geld te verdedigen, moeten de centrale banken de rente verhogen. Natuurlijk mogen zij daarbij geen diepe recessie veroorzaken. Dat is niet zo eenvoudig, want naast de oorlog in Oekraïne en de snel stijgende energieprijzen brengen ook knelpunten in de mondiale toeleveringsketens en een groeivertraging in China de economische groei in gevaar.

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) is veel actiever dan zijn tegenhangers in de eurozone.
De Fed verhoogde de belangrijkste rentetarieven tot een bandbreedte van 0,75 tot 1,0 procent met haar tweede renteverhoging, die dit keer het dubbele was van de gebruikelijke 0,5 procentpunt. Verdere aangekondigde renteverhogingen en de vermindering van de aangehouden obligaties luiden het einde in van het soepele monetaire beleid. Of dit voldoende zal zijn om de inflatie effectief te bestrijden, valt echter nog te bezien.

Hoe hoog zou de rente moeten stijgen om de inflatie effectief te bestrijden?
Helaas is dit niet zo gemakkelijk te beantwoorden, want inflatie heeft vele oorzaken. Wij verwijzen graag naar de "drie D's": deglobalisering, demografie en decarbonisatie. Op dit moment is het misschien de moeite waard om even terug te kijken. In de jaren tachtig steeg de inflatie in de VS tot 15 procent. Voormalig voorzitter Paul Volcker van de Federal Reserve verhoogde toen korte tijd het belangrijkste rentetarief tot 20 procent.

Dat is een rentevoet die vandaag volstrekt onwaarschijnlijk lijkt.
Een dergelijk monetair beleid zou onder de huidige omstandigheden waarschijnlijk tot mislukken gedoemd zijn. Bovendien is de situatie voor de ECB veel gecompliceerder dan voor de VS. Onze centrale bank moet niet alleen de waarde van het geld verdedigen, maar ook de euro bij elkaar houden.

ECB-voorzitter Christine Lagarde kondigde onlangs een einde aan de nettoaankopen van effecten aan, waarover waarschijnlijk in juni zal worden beslist. Dan zou de negatieve depositorente in augustus verleden tijd moeten zijn.
De geplande afschaffing van de negatieve depositorente zal waarschijnlijk geen significant effect hebben op de inflatie. Bovendien is de rente op tienjarige Italiaanse staatsobligaties intussen weer boven de drie procent uitgestegen. De stijging van de obligatierente zou kunnen verderzetten met het einde van de obligatieaankopen.

Dreigt er een nieuwe eurocrisis?
Zo ver zijn we nog niet. Maar Italië kan zich op lange termijn geen aanzienlijk hogere rente veroorloven, gezien zijn immense schuldenberg. Als de ECB op een bepaald moment gedwongen zou zijn opnieuw Italiaanse staatsobligaties op te kopen om een financiële crisis af te wenden, zou dit uiteraard haar geloofwaardigheid als hoedster van de monetaire waarde ondermijnen.

Als wij nu langer met een hogere inflatie moeten leven, wat zijn dan de gevolgen voor onze economie?
In de volgende maanden zullen de inflatieontwikkeling en het effect van de knelpunten in het aanbod op de economie waarschijnlijk de marktbepalende factoren zijn. Voor bedrijven heeft dit natuurlijk zeer concrete gevolgen. Zij moeten de stijgende productiekosten compenseren met overeenkomstige prijsstijgingen. Maar dit vereist prijszettingsvermogen, en alleen succesvolle bedrijven hebben dat. Als beleggers zijn wij specifiek op zoek naar aandelen van dergelijke bedrijven, mits de prijs passend is.

Er zijn de laatste tijd aanzienlijke koersschommelingen op de beurzen geweest.
Dit mag langetermijn beleggers niet verontrusten, vooral omdat de huidige situatie ook kansen kan bieden. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer individuele marktsegmenten ten onrechte worden gestraft. De recente, soms aanzienlijke koersverliezen troffen bijvoorbeeld ook aandelen van eersteklas bedrijven in de technologiesector.

Mijnheer Flossbach, dank u voor het interview.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .