17.06.2020 - Flossbach von Storch

Covid-19 is niet …


Covid-19 is niet …
Bloomberg

Om een crisis te begrijpen, loont het om naar vroegere crises te kijken. Om te vergelijken, eventueel om parallellen te ontdekken die aanwijzingen geven over het verdere verloop - of beter: hoe dat zou kunnen zijn. Hoe zit dat met Covid-19?

Er zijn nogal wat beleggers die geloven dat crises een bepaald script volgen. Idealiter een uit eerdere crises bekend scenario. Dus toen Covid-19 op de financiële markten uitbarstte, werden de parallellen opnieuw getrokken. Zijn er soortgelijke crises als de huidige, in welke vorm dan ook?

Verschillende crises lenen zich voor een vergelijking: Als we de kracht waarmee Covid-19 de wereldeconomie heeft getroffen als maatstaf nemen, uitgedrukt in het grote aantal jobs die het virus vernietigt en waarschijnlijk zal vernietigen, komen we onvermijdelijk uit op de Grote Depressie uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Een crisis die de wereld economisch - en niet in de laatste plaats daardoor ook politiek - heeft veranderd. Alleen al omwille van de omvang wordt de Grote Depressie in alle crises van onze tijd gebruikt om mogelijke parallellen te vinden.

Moet het "grote eindspel" nog komen?

De financiële crisis, die uitmondde in het faillissement van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers in 2008, en die op haar beurt altijd is vergeleken met de Grote Depressie, komt ook in beeld. De effecten ervan, met inbegrip van de details en bijzonderheden, zijn voor de meeste marktspelers nog steeds erg tastbaar. Ook de koersontwikkeling van aandelen. Zoals het feit dat na de eerste grote koersdalingen in 2007 een even groot herstel plaatsvond waarna de prijzen in 2008 en 2009 naar nieuwe dieptepunten daalden. Zal de aandelenmarkt in 2020/2021 een soortgelijk scenario volgen? Is dus het "grote eindspel" nog niet in zicht?

Niemand kan dit met zekerheid voorspellen, maar wij denken dat er sterke argumenten zijn om daar niet van uit te gaan. Ja, koersdalingen zijn altijd mogelijk, en gezien de wankele marktomgeving zijn ze ook waarschijnlijk - maar het wordt geen glijbaan naar nieuwe dieptepunten, althans niet vanuit het perspectief van vandaag.

In tegenstelling tot de financiële crisis is Covid-19 geen "systeemcrisis", althans nog niet, maar is ze veroorzaakt door een externe schok. Als dit zou leiden tot een systeemcrisis omdat de banken opnieuw in de problemen komen, mogen politici noch centrale banken toestaan dat er een tweede Lehman-zaak ontstaat. Al zeker niet om een voorbeeld te stellen.

De grote centrale banken hebben al aangegeven dat ze "all in" gaan. Zo heeft de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) op 23 maart een vrijwel onbeperkte steunbetuiging uitgesproken. Andere centrale banken zullen niet onderdoen. Massale steun van de centrale banken in combinatie met massale economische stimuleringspakketten cementeren de rentetarieven op hun laagste niveau. Permanent.

Niemand zal daarom in de komende jaren aan de beurs voorbij kunnen. Ook al kan ze soms sterk schommelen

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .