01.04.2021 - Shenwei Li

China's plan


China's plan

China is een economische wereldmacht - ondanks zijn planeconomie. Onze correspondente in China doet verslag van de doelen die het land zich voor de komende jaren heeft gesteld.

China is een communistisch land. Ondanks de economische boom, die vooral door de particuliere markt wordt aangedreven. Ondanks de enorme verschillen in rijkdom - en een groeiende middenklasse waarvan het zelfbewustzijn toeneemt. In de oude communistische traditie heeft China nog steeds een "planeconomie" (althans officieel). Afgelopen najaar hebben onze partijleiders de grondslagen gelegd voor het nieuwe, veertiende vijfjarenplan, dat voor de jaren 2021 tot 2025 zal gelden.

De teksten zijn zeer verscheiden, gaande van binnenlands beleid tot economie. Voor waarnemers uit het Westen zijn zij niet altijd gemakkelijk te begrijpen, wat waarschijnlijk ook te wijten is aan de ambivalente woordkeus. Niettemin is een vijfjarenplan voor ons van groot belang, omdat alle politieke en economische activiteiten daarop zijn afgestemd. Wij hebben het nieuwe werk vergeleken met de vorige editie.

De klimaatdoelstellingen lijken nogal spectaculair. In 2030 moet de piek van China's CO2-uitstoot bereikt zijn, en tegen 2060 moet China "CO2-neutraal" zijn. Helaas gaan de auteurs niet in detail in op hoe onze "klimaatomslag" zou moeten werken. Een plan voor de ontwikkeling van elektrische voertuigen in China geeft wel een indruk. Volgens dit plan moet al in 2025 elk vijfde vervoermiddel door elektriciteit worden aangedreven. Dit quotum is met vijf procentpunten verlaagd ten opzichte van het oude plan, waardoor het project iets realistischer lijkt. Aandeelhouders, waaronder ongetwijfeld enkele speculanten, nemen de trend van elektrische voertuigen zeer ernstig. Eind vorig jaar werd bijvoorbeeld een Chinese elektro start-up hoger gewaardeerd dan de bekende autofabrikanten in Duitsland.

Het nieuwe nationalisme

De nationale belangen van het Chinese vasteland worden nu veel bondiger beschreven dan in het laatste vijfjarenplan. Er wordt met geen woord meer gerept over het feit dat Hongkong een onafhankelijk financieel en commercieel centrum blijft. Hongkong moet op lange termijn op gelijke voet met Shanghai kunnen opereren - en ook met Macau, de provincie Guangdong en Beijing worden samengevoegd tot een mondiaal technologisch innovatiecentrum.

Wat Taiwan betreft, is de woordkeuze nog duidelijker: terwijl in het laatste vijfjarenplan veel werd geschreven over samenwerking tussen de twee staten, duikt deze keer het woord "hereniging" op. De logica hierachter: Als de wortel niet werkt, blijft alleen de stok over. Een nog expansiever buitenlands beleid zou in de komende jaren tot internationale conflicten kunnen leiden, althans indien het Westen na de ontwrichtingen van de Coronapandemie geen andere prioriteiten heeft dan Taiwan en Hong Kong.

"De armen aan boord brengen"

Herverdeling van rijkdom, oorspronkelijk een van de hoofddoelen van het communistische beleid, is bezig aan een (kleine) comeback. Expliciet is het doel gesteld om "samen rijk te worden". Hier moet in de volgende vijf jaar "tastbare vooruitgang" worden geboekt. Herinneringen aan Deng Xiaoping komen naar boven ("Wie het eerst rijker is geworden, moet de armen langzaam aan boord halen"). Maar na meer dan 30 jaar van economische bloei lijkt het waarschijnlijker dat de nieuwe elite weinig behoefte voelt om hun boot met anderen te delen. Overheidsingrijpen zou dat moeten veranderen. Wij hebben uit onze geschiedenis geleerd wat er zou gebeuren als de sociale verschillen zouden blijven toenemen.

In het nieuwe vijfjarenplan worden met name aanpassingen voor te hoge inkomens aanbevolen (wat, naar ik aanneem, ook loonsverhogingen voor laagverdieners betekent). Ook: belastingverhogingen voor veelverdieners (wat kan betekenen speciale directe belastingen of onroerend-goedbelastingen), verbeteringen in de sociale maatregelen, en aanscherping van de antitrustwetten (verwacht wordt dat de toegenomen concurrentie om arbeidskrachten de lonen zal doen stijgen). Onroerend goed moet worden gebruikt voor huisvesting, niet voor speculatie. Er zou enige consumentenbescherming kunnen zijn, bijvoorbeeld bij de zeer gemakkelijk te verkrijgen en populaire consumentenkredieten. Onlangs was bijvoorbeeld een lening voor een luxe dameshorloge voor het equivalent van 67.000 euro het gesprek van de dag. Die kon in twee jaar tegen nul procent rente worden terugbetaald, met maandelijkse aflossingen van iets minder dan 2.700 euro.

Als de Chinezen gewend raken aan buitensporige consumptie zonder tegelijkertijd spaargeld op te bouwen, dreigt voor veel mensen armoede. Maar als er een mentaliteitsverandering zou zijn en een erkend doel om daadwerkelijk "samen rijk" te willen worden, dan zou een sociaal gezichtsverlies op korte termijn, wanneer statussymbolen niet meer betaalbaar zijn en ontbreken, waarschijnlijk niet zo erg zijn. Of fabrikanten en detailhandelaren zouden beseffen dat kopers die zich luxeartikelen zoals horloges alleen op krediet kunnen veroorloven, waarschijnlijk niet de ideale doelgroep zijn. Maar of een vijfjarenplan de menselijke natuur in die zin kan veranderen, valt nog te bezien.

Dan blijven nog de gevolgen van de demografische veranderingen over: 18 procent van de Chinezen is ouder dan 60 jaar. Al in 2015 werd het eenkindbeleid afgeschaft; in het nieuwe plan ontbreekt voor het eerst het woord "geboortebeperking". Naast een grotere tolerantie voor gezinnen met meerdere kinderen, komen er ook meer regels voor pensionering. Chinese vrouwen gaan momenteel op hun 50e met pensioen, terwijl mannen op hun 60e met pensioen gaan.

Wat de pensioenplanning betreft, is het natuurlijk beter om langer te werken. Aan de andere kant zouden werkende senioren afhaken om voor kleinkinderen te zorgen. Dat zou een probleem zijn. Omdat in ons land de meeste moeders moeten werken, en de arbeidsparticipatie van Chinese vrouwen rond de 70 procent ligt. Aangezien het opleidingsniveau van vrouwen in dit land stijgt en huisvrouw zijn niet als een droombaan wordt beschouwd, zou dit tot gevolg hebben dat veel vrouwen met carrièreambities van het krijgen van kinderen zouden afzien.

Ook in economisch opzicht mag men de koopkracht van Chinese vrouwen met hun eigen inkomen niet onderschatten. De demografische ontwikkeling is misschien wel China's grootste structurele probleem, en zelfs het nieuwe vijfjarenplan kan daar nauwelijks verandering in brengen. Maar "een beetje is beter dan niets", en natuurlijk is men blij met elke steun van het gezinsbeleid.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .