26.08.2021 - Flossbach von Storch

Als de koopkracht wegsmelt


Als de koopkracht wegsmelt

Spaarders die in het verleden vertrouwden op veilige vastrentende beleggingen, ontdekken nu dat hun reserves worden bedreigd door negatieve rente en inflatie.

Nulrente is negatieve rente geworden, en inflatie, die lang dood gewaand was, steekt nu de kop weer op. De tijden zijn dus voorbij dat een agnostische belegger met renteloze rekeningen of spaardeposito's ten minste in de buurt van de werkelijke waarde van de activa kon blijven. Bijna 400 banken in Duitsland rekenen nu een negatieve rente op deposito's op rekening - in sommige gevallen vanaf de eerste euro.

Wie zijn geld in veilige staatsobligaties belegt, betaalt ook meer. Vroeger kon je berekenen hoeveel geld je opzij moest zetten om van veilige rente-inkomsten te kunnen leven, maar vandaag is deze berekening overbodig door het gebrek aan rente. Met het oog op een zeker verlies kan men hoogstens nog berekenen hoe sterk en hoe snel de koopkracht van een vastrentend belegd vermogen krimpt (zie grafiek 1). Maar in plaats van de realiteit onder ogen te zien, hopen veel beleggers dat de goede oude tijd terugkeert. Misschien dat de stijgende inflatie hen nu wakker schudt uit hun lethargie.

In het verleden waren bedrijfsobligaties een toevluchtsoord voor renteminnende beleggers. Voor het grootste deel boden zij nog steeds een aanzienlijk hoger rendement dan staatsobligaties. Dit is veranderd in het licht van het klimaat van lage rentevoeten dat al jaren aanhoudt. Het rendement op euro-obligaties met een solide kredietrating (of een investment grade rating) is onlangs gedaald tot een gemiddelde van 0,29 procent (zie grafiek 2). Na aftrek van de inflatie blijft er een duidelijke min over. De rendementen zijn hoger in het dollargebied, maar die dragen een valutarisico dat ongeveer 0,8 procent per jaar kost om af te dekken. Obligaties met een goede kredietwaardigheid en een looptijd van tien jaar leveren daar nog steeds ongeveer twee procent op, waarvan ongeveer 1,2 procent overblijft na valuta- afdekking .

Als u meer wilt krijgen, moet u ofwel zeer lange looptijden kiezen, ofwel een zwakke kredietwaardigheid van de emittent aanvaarden, of beide. Maar zelfs euro-obligaties met een zwakke kredietrating en een bijhorend hoger wanbetalingsrisico leveren gemiddeld slechts 2,7 procent op - lager dan ooit tevoren (zie grafiek 12). Het vergt een intensieve studie van de individuele emittenten om een risico-adequaat rendement te behalen. Zelfs deze obligaties bieden niet langer voldoende bescherming tegen inflatie.

Ons beleggingsstrategisch wereldbeeld gaat al vele jaren uit van permanent lage rentetarieven. In een dergelijke omgeving zijn wij van mening dat liquide tastbare activa zoals aandelen aantrekkelijke kansen bieden voor langetermijn beleggers die denken in termen van decennia in plaats van kalenderjaren.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .