05.06.2020 - Kurt von Storch

Aandelen? Ja maar niet allemaal.


Aandelen? Ja maar niet allemaal.

Kurt von Storch over beleggen in tijden van Covid-19.

Tussen al het slechte nieuws, denk ik dat er ook goed nieuws is. Voor beleggingen is dit, toegegeven, een zeer subjectieve constatering: steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het onderwerp en vragen zich af of het niet zinvol is om in tijden van crisis aandelen te kopen met een deel van hun spaargeld. De prijzen zijn immers aanzienlijk gedaald sinds het begin van het jaar. Dus koop wanneer de prijs de bodem heeft bereikt. Net zoals goede handelaren zouden doen. Ik hou wel van die houding.

Overheden zijn afhankelijk van lage rentevoeten – voorgoed

Uiteindelijk komt men tot het inzicht dat met een spaarboekje het vermogen niet meer kan worden opgebouwd in de toekomst, maar dat het daarmee eerder wordt vernietigd. Eén ding is namelijk zeker: de steunmaatregelen die Covid-19 noodzakelijk maakt, zullen de staatsschuld tot een steeds absurder niveau opdrijven. Op de lange termijn kunnen de verplichtingen alleen worden gefinancierd met de laagste rentevoeten - en de enorme schuldratio's kunnen alleen duurzaam worden verlaagd door middel van inflatie. Twee, drie, of beter vier procent inflatie tegen nul procent rente (vermoedelijk iets minder) zou zeker passen bij de overheden en hun begrotingsplanning, vooral omdat deze vorm van financiële repressie veel minder ophef veroorzaakt onder de kiezers dan nare belastingverhogingen.

De winst ligt in de aankoop

Aandelen zijn dus een must voor de langetermijn belegger. Maar hoe moet het nu verder? En welke kiezen? De zakenman heeft gelijk: de winst ligt in de aankoop. En de prijzen zijn de laatste tijd aanzienlijk gedaald. Toch moeten beleggers zeer zorgvuldig te werk gaan bij het selecteren van hun beleggingen. Een bedrijf waarvan de aandelenkoers sterk is gedaald, is alleen interessant als er niets aan de waarde is veranderd. Dat is waar het in de analyse om gaat.

De Corona-crisis verandert de economie substantieel

Omdat Covid-19 een "substantie-veranderaar" is. Het virus bedreigt niet alleen de gezondheid van de mensen, maar ook hun economisch bestaan. Het stelt niet alleen individuele bedrijven op de proef, maar hele sectoren, omdat Covid-19 het gedrag en de verbruiksgewoonten van klanten verandert. Bedrijfsmodellen die in januari nog als redelijk betrouwbaar werden beschouwd, kunnen dat met het oog op de komende jaren niet meer zijn.

De selectie van goede bedrijven wordt nog belangrijker

Meer dan ooit is het daarom belangrijk voor investeerders om bedrijven te vinden die niet alleen op de een of andere manier Covid-19 overleven, maar in plaats daarvan sterker uit de crisis komen. Bedrijven met een robuust bedrijfsmodel, een solide gefinancierde balans en een eersteklas management. Kwaliteit overtreft de middelmaat op de lange termijn en, net zo belangrijk, de aandelen van blue-chip bedrijven hebben de neiging om in tijden van crisis veel minder te fluctueren dan die van doorsnee bedrijven.

Solide portefeuilles zijn goed voor de zenuwen van beleggers

Daarom geef ik altijd de voorkeur aan een portefeuille van zorgvuldig geselecteerde bedrijven boven beleggingen die de brede markt weerspiegelen, zoals beursgenoteerde fondsen (ETF's). Een ETF maakt geen onderscheid tussen goede en minder goede bedrijfsmodellen. Het neemt ze gewoon allemaal. En als de index in kwestie keldert, keldert de ETF ook. Net zo heftig. Als belegger moet je daar tegen kunnen. Petje af voor degenen die dat kunnen, voor hen zijn ETF's zeker een kostenefficiënt alternatief voor het beleggen in aandelen. Maar: sechts heel weinig mensen kunnen daar tegen.

In plaats daarvan worden ze nerveus wanneer de prijzen te veel schommelen en lopen ze altijd het risico om in de buurt van het dieptepunt uit te stappen, want daar is de pijn het grootst. Erger nog, ze hebben de neiging om niets meer te maken te willen hebben met aandelen - en dat in een tijd waarin ze zouden moeten vertrouwen op de lange termijn rendementen die de beurs biedt.

Wie daarentegen geduld en vertrouwen heeft in de kwaliteit van zijn zorgvuldig geselecteerde bedrijven, hoeft niet eens bang te zijn voor grote terugslagen op de aandelenmarkten. Hij kan wachten - en waarschijnlijk veel beter slapen met zijn mandje met kwaliteitsaandelen.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .