04.01.2021 - Philipp Vorndran

2020: Een pandemie als turbo


2020: Een pandemie als turbo
close up

Het afgelopen jaar zal de geschiedenisboeken ingaan. De Corona-crisis fungeerde als een trendversterker - voor de politiek, de economie en de financiële markten. Een retrospectieve die vooruit kijkt.

2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als een buitengewoon jaar, een Corona-jaar. Niet alleen vanuit sociaal-politiek of medisch oogpunt, maar ook vanuit het oogpunt van de belegger. De coronacrash in maart, gevolgd door een even sterk herstel - beide blijven in ons geheugen gegrift. Maar: de zakenman geeft niets om wat er is geweest. Daarom moeten we achteraf niet te lang stilstaan. Belangrijker is wat er uit volgt voor de toekomst.

Ongeacht wanneer het vaccin beschikbaar komt voor iedereen die zich er niet tegen verzet, zal Covid-19 fungeren als een enorme trendversneller, een soort van turbocompressor. Voor digitalisering, bijvoorbeeld. De virtuele wereld is de laatste maanden erg populair geworden: Online winkelen, de virtuele vergaderzaal of e-learning. Een deel ervan, en waarschijnlijk geen klein deel, zal blijven bestaan. Zelfs al is ons leven al lang weer normaal.

De schulden stijgen, de rentevoeten niet

Minstens zo belangrijk voor de belegger is een andere trend - schuld. Regeringen over de hele wereld hebben de afgelopen maanden enorme bedragen aan Corona-steun verstrekt om de economische ontberingen van mensen in ieder geval te verlichten - en doen dat nog steeds. Als gevolg daarvan stijgt de schuld steeds sneller.

Dit kan op termijn alleen worden betaald met zeer lage rentetarieven, waarvoor de grote centrale banken zullen zorgen. Iedereen die eigenlijk nog steeds geloofde of hoopte dat de opwaartse wending in de rente op een bepaald moment zou komen, is hopelijk door Covid-19 wakker geschud. Het zal niet gebeuren - niet zo lang ons monetaire systeem duurt.

Reële activa zonder alternatief

De vraag is trouwens wat de investeerders van deze vaststelling moeten maken, tot ver na volgend jaar? Zij hebben behoefte aan eersteklas liquide reële activa, in de eerste plaats aandelen in zeer goede bedrijven. Deze aanbeveling is natuurlijk niet nieuw. We promoten het al vele jaren. Maar vandaag de dag geldt ze meer dan ooit.

De centrale bank en het begrotingsbeleid zorgen samen voor een toenemende inflatiedruk, die in de komende jaren zou kunnen worden ontketend. Niet in de vorm van hyperinflatie (extreme scenario's zijn nooit ons motto geweest), maar in de vorm van veel hogere inflatiecijfers dan in de afgelopen jaren.

Het is niet te verwachten dat de centrale banken hierop zullen reageren door de rente sterk te verhogen. De Amerikaanse Federal Reserve heeft al aangekondigd dat zij haar inflatiedoelstelling in de toekomst als een gemiddelde waarde zal beschouwen, d.w.z. dat zij een overschrijding van de tarieven zal tolereren nadat de inflatiecijfers in de afgelopen jaren ruim onder de streefwaarde van twee procent zijn gebleven. De ECB zal waarschijnlijk hetzelfde doen. Geen goede omgeving voor reële rente.

Kwaliteit drijft boven

De vraag blijft welke aandelen in de portefeuille thuishoren. Degenen die tot de voor de hand liggende begunstigden behoren en waarvan de prijzen al aanzienlijk zijn gestegen? Of zou het beter zijn om te gaan voor de cyclische ontwikkelingen die aan de kant geschoven werden - en dus veel inhaalpotentieel lijken te hebben?

Wij kijken naar de kwaliteit. Ook in dit opzicht is er niets veranderd. Op bedrijven die een bewezen bedrijfsmodel hebben, betrouwbaar groeien, een zuiver gefinancierde balans en een eersteklas management hebben en ook wereldwijd gepositioneerd zijn. Op kwaliteitsaandelen die grote crises grotendeels ongedeerd kunnen overleven, of zelfs beter nog, er sterker uitkomen.

Kwaliteit heeft zijn prijs, maar zelfs dat heeft zijn grenzen. Als het beste al lijkt te zijn ingeprijsd, dan is een zeer goed bedrijf nog steeds een zeer goed bedrijf - maar waarschijnlijk geen zeer goede investering.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .